Po niepokojących oświadczeniach - chociaż częściowo zdementowanych - na temat możliwości wyjścia Grecji ze strefy euro, których autorką była szefowa Międzynarodowego Funduszu Walutowego (MFW), Christine Lagarde, przewodniczący Grupy Socjalistów i Demokratów, Gianni Pittella, powiedział:
- Niedawne oświadczenie, wydane przez MFW w sprawie ewentualnego „Grexit” (wyjścia Grecji ze strefy euro), budzi nasze najgłębsze obawy. Takie stanowisko w negocjacjach należy uznać za absolutnie niezręczne, zwłaszcza w tych kluczowych godzinach. Dla wszystkich jest rzeczą jasną, że wciąż jeszcze ktoś nie chce wyciągnąć lekcji z błędów z przeszłości, kiedy to przede wszystkim „trojka” i MFW narzuciły Grecji truciznę w postaci polityki oszczędnościowej. Teraz po raz kolejny mamy do czynienia z tym samym, niepokojącym podejściem.
- Warunki do osiągnięcia sprawiedliwego i szybkiego porozumienie z Atenami są w zasięgu ręki.
MFW i niektóre państwa członkowskie powinny przestać igrać z ogniem. Muszą one zrozumieć, że jeśli zwycięży wyjście Grecji ze strefy euro, będą one odpowiedzialne nie tylko za przyszłość Grecji, ale także za potencjalnie katastrofalne skutki dla całej strefy euro.
- Grecja musi pozostać w unii walutowej; dlatego też wzywamy wszystkie zaangażowane podmioty do wykazania się odpowiedzialnością polityczną oraz pragnieniem podejścia do tej kwestii w otwarty i konstruktywny sposób.
Eurodeputowana Maria João Rodrigues, wiceprzewodnicząca Grupy S&D, odpowiedzialna za politykę gospodarczą i społeczną, powiedziała:
- Wybór dla Grecji nie może polegać tylko pomiędzy katastrofalnym wyjściem ze strefy euro i powrotem do nieudanej, oszczędnościowej recepty z minionych lat. Istnieje lepsza recepta: kompleksowy program reform; poczynając od lepszej ściągalności podatków, modernizacji administracji publicznej oraz wiarygodnego planu inwestycji i tworzenia nowych miejsc pracy, a wszystko to w ramach stałych pierwotnych nadwyżek podatkowych, ale na niższym poziomie niż to, czego domagają się zajmujący twarde stanowisko wierzyciele. Na tym polega wykonalne nowe porozumienie.
****************************
Gianni Pittella: Το ΔΝΤ θα πρέπει να σταματήσει να παίζει με την φωτιά και να διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα πρέπει ο να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Συνέχεια των ανησυχητικών δηλώσεων, οι οποίες εν μέρει διαψεύστηκαν, για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που έγιναν από την Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella, δήλωσε :
Η πρόσφατη δήλωση από το ΔΝΤ για πιθανό Grexit μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Τέτοια στάση στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εντελώς αδόκιμη, ειδικά σε αυτές τις καθοριστικές για τη διαπραγμάτευση ώρες. Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος όταν η Τρόικα και το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο επέβαλλαν το δηλητήριο της λιτότητας στην Ελλάδα. Τώρα, για μια ακόμη φορά, βλέπουμε την ίδια καταστροφική και εγκληματική προσέγγιση.
Οι συνθήκες για εξεύρεση μιας ισορροπημένης και γρήγορης συμφωνίας με την Αθήνα είναι εδώ κ μπορούν να επιτευχθούν. Το ΔΝΤ και κάποια Κράτη Μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επικρατήσει, τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του συνόλου της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Νομισματική Ένωση και προσβλέπουμε στην πολιτική υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να προσεγγίσουν το θέμα με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα.
Η Ευρωβουλευτής Maria João Rodrigues, εκ των αντιπροέδρων της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αρμόδια για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δήλωσε :
Η επιλογή για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο μεταξύ μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη ή της επιστροφής στην αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας των τελευταίων χρόνων. Υπάρχει καλύτερη συνταγή : ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να ξεκινά με την πιο αποτελεσματική συλλογή φόρων, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και ένα αξιόπιστο σχέδιο επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας : Oλα αυτά στο πλαίσιο ενός συνεχούς πρωτογενούς πλεονάσματος με χαμηλότερα όμως επίπεδα από αυτά που οι πιστωτές της σκληρής γραμμής ζητούν.